Kenmerken hoogbegaafd kind

Intens, explosief en nieuwsgierig.
Heb jij het idee dat jouw kind ‘anders’ is? Intensiever, explosiever en nieuwsgieriger. Stelt jouw kind veel vragen en ontstaan er nogal eens discussies? Voelt jouw kind zich vaak onbegrepen en heeft het weinig aansluiting bij klasgenootjes? Onthoudt het de meest uiteenlopende zaken, zelfs van langer geleden? Ja, dat zijn kenmerken van een hoogbegaafd kind. Dan zou jouw zoon of dochter wel eens hoogbegaafd kunnen zijn.

Of je kind nu bovengemiddeld, hoog, of extreem hoogbegaafd is, alle hoogbegaafde kinderen blijken veel gemeen te hebben. Maar wat is de reden dat je een kind wil identificeren?

Loopt het tegen problemen aan, gaat het niet goed op school, is het ongelukkig of zelfs agressief of wil je het identificeren zodat het naar de plusklas kan of een andere school?

Eén ding is zeker, een IQ test alleen bepaald niet of je kind hoogbegaafd is. Dat is slechts één onderdeel en de test zelf is van vele factoren afhankelijk.

Hoogbegaafdheid Renzulli-Mönks Sense for Learning

De 6 profielen van Betts & Neihart

Maar hoogbegaafden zijn zeker geen homogene groep. Dat hebben Betts & Neihart uitgebreid onderzocht, weergegeven in de 6 profielen om dit na 25 jaar nog eens te herzien. Deze 6 profielen hoogbegaafdheid zijn gebaseerd op de behoeften, gevoelens en het gedrag van hoogbegaafde kinderen, met de bedoeling om ze beter teer- en herkennen.

Lang niet alle hoogbegaafde kinderen zetten hoge prestaties neer. Het kan ook zijn dat jouw kind niet geïnteresseerd is in schoolse vaardigheden of leerproblemen heeft.

Maar uitblinkt in creativiteit, muzikaliteit of een ondernemer in de dop is. Het kan zijn dat je kind supersnel met de meest creatieve oplossingen komt of prachtig tekening maakt.

Een hoogbegaafd persoon is iemand die buitengewone prestaties levert of het vermogen heeft die te leveren op één of meer van de volgende gebieden:

  • Algemene intellectuele capaciteiten
  • Specifieke academische vaardigheden
  • Creatief denken
  • Leiderschapskwaliteiten
  • Beeldende en uitvoerende kunsten

Kenmerken van een hoogbegaafd kind maakt jouw kind echt ‘anders’

Het Zijnsluik geeft goed de Zijnskenmerken weer van het hoogbegaafde kind. In veel modellen ligt de nadruk vooral op de cognitieve kant van hoogbegaafdheid. Maar gelukkig is nu duidelijk dat er ook sprake is van bepaalde overeenkomstige persoonlijkheidseigenschappen (de Zijnskenmerken) bij hoogbegaafden.

Hoogbegaafdheid heeft een duidelijke impact op het zijn van een mens. Het Zijnsluik wat ook beschreven staat in ‘Meer dan intelligent (2017)’ van T. Kieboom en K. Venderickx geeft mooi weer hoe de intensiteit verschilt van een aantal persoonlijkheidskenmerken, wat het anders zijn, het anders voelen kenmerkt.
Zijnsluik Hoogbegaafdheid Sense for Learning
Zo zijn het rechtvaardigheidsgevoel, de kritische instelling, de gevoeligheid of sensitiviteit en het perfectionisme heel kenmerkend, maar zeker ook de behoefte aan autonomie bij hoogbegaafde kinderen intenser.

De Zijnskenmerken verkeerd interpresteren

Perfectionisme kan overkomen als faalangstig en uitstelgedrag, waardoor kinderen soms de zo noodzakelijk uitdaging niet aangeboden krijgen en kunnen gaan onderpresteren.

Ook het van streek raken van onrecht en graag de controle willen houden in combinatie met vaak het initiatief willen nemen kan in sommige situaties behoorlijk lastig zijn. Deze eigenschappen kunnen overkomen als bemoeizuchtig en eigenwijs.

Zo verhelderend wanneer je dit weet, dit beseft. Dit geeft jou als ouders, begeleider, leerkracht of docent meer inzicht in hoe hoogbegaafden denken en handelen. En hoogbegaafden krijgen hierdoor meer inzicht, leren zo zichzelf beter kennen en dan wordt het duidelijk hoe die verschillen toch komen die ze vaak ondervinden.

Als hoogbegaafd kind ben je echt ‘anders’, waar jij en je kind mee om leren gaan