Of je kind nu bovengemiddeld, hoog, of extreem hoogbegaafd is, alle hoogbegaafde kinderen blijken veel gemeen te hebben. Maar wat is de reden dat je een kind wil identificeren?
Loopt het tegen problemen aan, gaat het niet goed op school, is het ongelukkig of zelfs agressief of wil je het identificeren zodat het naar de plusklas kan of een andere school?
Eén ding is zeker, een IQ test alleen bepaald niet of je kind hoogbegaafd is. Dat is slechts één onderdeel en de test zelf is van vele factoren afhankelijk.
Maar hoogbegaafden zijn zeker geen homogene groep. Dat hebben Betts & Neihart uitgebreid onderzocht, weergegeven in de 6 profielen om dit na 25 jaar nog eens te herzien. Deze 6 profielen hoogbegaafdheid zijn gebaseerd op de behoeften, gevoelens en het gedrag van hoogbegaafde kinderen, met de bedoeling om ze beter teer- en herkennen.
Lang niet alle hoogbegaafde kinderen zetten hoge prestaties neer. Het kan ook zijn dat jouw kind niet geïnteresseerd is in schoolse vaardigheden of leerproblemen heeft.
Een hoogbegaafd persoon is iemand die buitengewone prestaties levert of het vermogen heeft die te leveren op één of meer van de volgende gebieden:
Het Zijnsluik geeft goed de Zijnskenmerken weer van het hoogbegaafde kind. In veel modellen ligt de nadruk vooral op de cognitieve kant van hoogbegaafdheid. Maar gelukkig is nu duidelijk dat er ook sprake is van bepaalde overeenkomstige persoonlijkheidseigenschappen (de Zijnskenmerken) bij hoogbegaafden.
Perfectionisme kan overkomen als faalangstig en uitstelgedrag, waardoor kinderen soms de zo noodzakelijk uitdaging niet aangeboden krijgen en kunnen gaan onderpresteren.
Ook het van streek raken van onrecht en graag de controle willen houden in combinatie met vaak het initiatief willen nemen kan in sommige situaties behoorlijk lastig zijn. Deze eigenschappen kunnen overkomen als bemoeizuchtig en eigenwijs.
Als hoogbegaafd kind ben je echt ‘anders’, waar jij en je kind mee om leren gaan