Snellezen en mindmappen

Door snellezen en mindmappen kan je zeker 2x zo snel lezen, geconcentreerder werken en effectiever werken. Hierdoor heb je meer tijd voor je vrienden of voor je hobbies.

Heb jij stapels leeswerk liggen op je bureau, je tafel en zelf op je nachtkastje? Dwaal jij telkens weer af tijdens het lezen van saaie documenten en je literatuur? 

 

Lukt het je niet om bij te blijven in je vakgebied doordat je opziet tegen die berg informatie? Wordt het helemaal lastig wanneer je noodzakelijke leesstof moet verwerken waarin je totaal niet geïnteresseerd bent. 

Wordt het helemaal lastig wanneer je noodzakelijke leesstof moet verwerken waarin je totaal niet geïnteresseerd bent. Zie je ertegen op wanneer je zoiets groots zoals een rapport, notulen, brieven of een scriptie moet schrijven?

Heb jij onvoldoende overzicht bij het voorbereiden van een presentatie, leerstof of een vergadering? En is het tijdrovend om door te dringen tot de kern van complexe problemen?

Raak je snel afgeleid en kan je je niet goed concentreren op je boek? Ga je daarom telkens weer even een paar regels terug doordat je keven kwijt bent wat je nu hebt gelezen?

Snellezen - Sense for Learning
Snellezen en mindmappen Sense for Learning

Hoe sneller je leest, hoe beter je kan navertellen wat je gelezen hebt. Door sneller te lezen concentreer je je beter waardoor je de info beter onthoudt.

De maximale leessnelheid is 1400 woorden. Stel dat jij nu rond de 300 woorden leest en je kan over een maand 600 woorden lezen, dat scheelt je de helft van je tijd en je kan de tekst die je gelezen hebt ook nog ’s beter onthouden. Dat zou toch mooi zijn?

Ons normale leestempo is zo langzaam doordat je woord voor woord leest, terwijl je je hersenen hele groepen woorden in één keer kunnen lezen en verwerken. Alle ruimte dus om af te dwalen wanneer je aan het lezen bent. Heb jij dat ook wel eens, dat je aan het lezen bent en onderaan de bladzijde denkt, ‘wat heb ik nu eigenlijk gelezen?’

Praat jij ook in je hoofd terwijl je leest?

Het kan zijn dat je in je hoofd praat terwijl je leest (subvocaliseren). Iets wat je geleerd hebt op de basisschool bij het leren lezen. Maar dat is nu echt niet meer nodig en werkt alleen maar remmend op snellezen. Let er maar eens op als je leest of je als het ware een stemmetje in je hoofd hoort.

Ben jij benieuwd hoeveel woorden je nu leest per minuut?

– Pak eens een leesboek en een timer (gewoon op je mobiel) en iets om aan te geven waar je begonnen en gestopt bent.

– Lees 2 minuten zoals je altijd leest en bepaal het gemiddelde aantal woorden per minuut.

Jouw leestempo bepaal je door;
  • Het aantal volle regels te tellen die je gelezen hebt (2 halve vormen samen één hele regel)
  • Tel het aantal woorden van de eerste drie volle regels en deel dit door 3
  • Dit gemiddelde aantal woorden vermenigvuldig je met het aantal gelezen regels
  • Het gelezen aantal woorden deel je door 2
Snellezen - Sense for Learning

En dat getal is jouw gemiddelde aantal woorden per minuut.

Zou jij wel sneller willen lezen, zodat je meer boeken kan lezen, meer tijd over houdt voor andere activiteiten en effectiever kan werken?

Door de technieken van het snellezen gaat dit jou ook lukken. EN wanneer je dit combineert met mindmappen kan je makkelijker de informatie verwerken, opslaan verbanden leggen en ontstaat er meer inzicht dat toepasbaar is.

Mindmappen
is een manier om heel snel informatie en gedachten te ordenen. Het is een manier om informatie op een overzichtelijke manier te visualiseren. Door te mindmappen verbeter je de kwaliteit van je werk en bespaar je tijd.

Mindmap Sense for Learning

Zou jij effectiever willen werken, misschien wel om die bijscholing, een cursus of vakliteratuur sneller en beter door te kunnen nemen?

Zodat ook jij makkelijker problemen oplost door creatief denken, complexe informatie beter kan onthouden en sneller verwerkt en

Zodat ook jij je leessnelheid kan verdubbelen zonder tekstbegrip te verliezen, je productiever bent en minder last hebt van stress.

In 3x één uur leer jij effectiever werken, mindmappen en sneller lezen. Hierdoor heb je meer tijd voor je bedrijf, voor je gezin of voor je hobbies.  Houd je meer tijd over voor andere activiteiten die echt belangrijk zijn